nieuwsbrief
Nieuwsbrief 10e editie - 4 mei 2021
Stichting Centrum 't Ven is gelegen in het monumentale klooster Mariadal. In deze nieuwsbrief vind je een deel van ons aanbod van cursussen en programma's.
Voor meer informatie over het Centrum kun je terecht op www.centrumhetven.org
_MG_9544
weetje nieuwsbriefmei2021
Wist je dat...
de grootste zenuw die uit onze buik en darmen komt de Nervus Vagus heet? Hij loopt van darmen, hart-longen naar de hersenen. Deze zenuw is van belang voor de informatie uitwisseling tussen organen en hersenen. De meeste informatie (ca. 90%) gaat vanuit onze organen naar ons hoofd. Dat betekent dat onze organen heel goed weten wat ze zelf moeten doen, mits ze de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Het hoofd en de hersenen zijn er om een beetje bij te sturen. Immers slechts 10% van de informatie gaat van hersenen naar organen. Met andere woorden: Niet teveel in je hoofd zitten, maar vertrouw op je 'gut feeling'…Gezocht: parttime professional die wil werken op een geweldig unieke locatie.
Aangeboden: parttime praktijkruimte met uitzicht op de kloostertuin en wasboerderij in klooster Mariadal

Ben jij of ken jij een professional die parttime werkt en een
behandelkamer zoekt (met een behandelbank voor bijvoorbeeld fysiotherapie, osteopathie of massage)? Dan hebben wij 2 plekken op een geweldig unieke locatie. Op de eerste verdieping (foto 1) is parttime een ruimte vrij. Ook onze praktijkruimte op de tweede etage verwelkomt graag nog een professionele parttimer erbij (foto 2).

Voor meer informatie staan we je graag persoonlijk te woord:
31 (0)77 77 03 390 of kijk op http://kloostermariadal.nl/contact
20191004_134901
ruimte SE
nieuwsbriefmei2021Kelly 1
nieuwsbriefmei2021kelly2
Hoi, mijn naam is Kelly, 38 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen.

Op 1 september 2012 veranderde mijn leven. Ik kreeg mijn paard Juweel en sinds die dag zijn er een hoop puzzelstukjes op zijn plek gevallen. Zij hielp me ontdekken dat ik met dieren kan praten. En dat ik op die manier dieren kan helpen, en zo ook mensen. Toen mijn dochter begon aan de middelbare school, in de puberteit kwam en afscheid nam van de basisschool was zij best bang en onzeker door alle veranderingen. Het was Juweel die toen tegen mij zei: breng haar hier naar mij, wij kunnen haar samen helpen. En zo is het avontuur van het coachen begonnen.
Alleen stond Juweel toen op een plek waar het coachen niet mocht, en dankzij een lieve vriendin ben ik bij Centrum 't Ven terecht gekomen. De verhuizing van Juweel naar 't Ven was een enorme stap voor mij; maar wat ben ik blij dat ik die stap genomen heb!

Het is een hele reis van het ontdekken dat ik met dieren kan communiceren, het ontdekken van onze kracht, het er in geloven en op vertrouwen, voor onszelf kiezen... Het was niet altijd een makkelijke reis, maar zeker wel een hele waardevolle. Onze reis is nog niet klaar, want we blijven leren en groeien.
We maken readings met dieren, we geven healings aan dieren (beiden voornamelijk via een foto van het dier) en we coachen mensen met behulp van de paarden in 't Ven.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, dan kun je een kijkje nemen op onze Facebook pagina:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100027725997044
Natuurlijk ben je ook altijd welkom om eens te komen kijken!

Liefs van Kelly en Juweel

Het Centrum voor Mindfulness Venlo geeft elke vrijdagavond gratis een mooie meditatie online om 19.30 uur

Onze mindfulness-oefenavonden vinden online via zoom plaats. We oefenen samen met mindfulness en compassie. Samen mediteren versterkt...
We bieden dit meditatiemoment gratis aan, omdat we het belangrijk vinden om een plek van verbinding via meditatie te bieden. Vooral nu.
Je kunt je inschrijven via onze website: https://www.centrumvoormindfulnessvenlo.nl/contact/

Mindfulnesstraining
Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding te ontwikkelen ten aanzien van je gedachten, gevoelens en emoties. De training helpt je bewuster stil te staan bij je ervaring in het hier en nu en deze niet te veroordelen.

We hopen 31 mei weer live in het klooster met een MBSR-training (Mindfulness Based Stress Reduction) te starten! Dit is een 8-weekse training op maandagavond van 1900-2130 uur en een Stiltedag.
De MBHL-training (Mindfulness Based Heathy Living; Met aandacht Positief Gezond) wordt binnenkort gepland.

Compassietraining
Een training ter verdieping van mindfulness. Compassie, ook wel mededogen genoemd, is een kwaliteit van het hart die ons kan helpen om met meer gemak en vriendelijkheid aanwezig te zijn in moeilijke situaties in ons leven.

Een Compassietraining (MBCL, Mindfulness Based Compassionate Living) volgt hopelijk na de zomervakantie.

Meer informatie kun je vinden op onze website www.centrumvoormindfulnessvenlo.nl
Hartelijke groeten,
Karen, Leen en Annemieke
3-trainers
VRIJWILLIGERS GEZOCHT:

Vind jij het leuk om andere mensen te begeleiden tijdens het klussen in een monumentaal kloosterpand of in een oude boerderij? Of ligt je hart meer bij het begeleiden van mensen in werken in het groen? Of ken je iemand die precies dit zoekt?


Heb je zin en tijd om in een bijzondere kloosteromgeving mee te helpen met het poetsen van ruimtes en een bijdrage te leveren aan de sfeer en op te ruimen? Of ken je iemand die dit zoekt?
Neem dan contact op via:
[email protected] of 077 77 03 390 Meer informatie

IMG-20191004-WA0014 (1)

Aanbod Centrum 't Ven

Geluk is als het leven in een huis met 5 kamers; vitaliteitskamer, relatiekamer, werkkamer, vrijetijdskamer en zingevingskamer. Maar wat als de balans tussen deze 5 kamers verstoord raakt? In de wereld van nu worden we allemaal uitgedaagd om een gezond evenwicht te creëren in ons eigen innerlijke huis. Het 5 Kamer-model® is een praktische gids voor de hedendaagse mens en organisatie. Het is een handleiding om vanuit bewustzijn en zelfonderhoud te komen tot duurzame groei en balans.

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die wij de komende periode aanbieden in de Relatiekamer, de Vrijetijdskamer, de Vitaliteitskamer en de Zingevingskamer:

Vitaliteit

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord 'Vita', wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.
Wij hebben een breed scala aan activiteiten die jou helpen om weer in de kracht van je leven te komen staan. Je kunt hierbij denken aan: yoga, voedingsadvies, Colonhydro-therapie (oftewel darmspoeling), coaching, osteopathie, mindfulness, holistische therapie en biodanza.
Hatsjoe, hooikoorts tijd...

Voor de meeste mensen zijn de eerste lentedagen een genot om buiten te zijn, maar niet voor iedereen! In mei en juni ben ik altijd verkouden. Ik zit het liefst binnen, anders blijf ik aan het snotteren. De dikke ogen vallen bij mij wel mee.
Rond de leeftijd van 11 jaar kwam ik erachter dat ik hooikoorts heb, met name van de grassen. Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik, ook bij stralend weer, veel tijd doorbracht in onze leef-kelder. Daar stond een TV met de Commodore 64 en op een cassette bandje waren verschillende spelletjes opgenomen. En dan precies het juiste nummer kiezen om Pacman te spelen...

Ik ga weinig naar buiten en als ik naar buiten ga is het kort. Als het maar weer gaat regenen, dan nemen de pollen af en is het voor mij weer okay om meer buiten te zijn. Herken je dit?
bloem stuifmeel
Na de winterweek in februari worden we getrakteerd op prachtig lenteweer. De natuur komt op gang en de pollen dus ook; het begint met de hazelaar en els, al snel gevolgd door de taxus en de berk. Haal de zakdoek maar tevoorschijn. Elleboog helemaal nat van al dat niezen. Nu word je nog extra aangekeken als je niest of snottert omdat de omgeving misschien denkt dat je Corona hebt....

Hoe zou het voor je zijn, als je minder last hebt van hooikoorts?

Aanbod:
Jij maakt een belafspraak met mij en ik bespreek met jou in welke voedingsmiddelen histamine zitten. Ik leg je uit welk emotioneel thema er achter hooikoorts schuilgaat en ik geef je nog een aantal andere tips. Daarnaast meet ik uit of het zin heeft om een hulpmiddel voor te schrijven.

Kijk voor meer informatie op mijn website: https://puurrein.nl/hooikoorts/
Met warme groet Rein Thijssen
unnamed (1)
Biodanza - Heb je juist nu behoefte om je vitaliteit te vergroten en je immuunsysteem een flinke boost te geven? En wel op een vrolijke, ontspannen manier, zonder pasjes of prestatie?
Kom samen bewegen op gevarieerde muziek met een vaste groep mensen, in verbinding met jezelf en elkaar. WELKOM BIJ BIODANZA BALANCE VENLO!
Ons kennismakingsaanbod: 3 lessen voor 30€, zodat je kunt ervaren of het bij je past en je er blij, energiek en gezond van wordt.
Data: elke woensdagavond om 19.30 uur, bij Centrum t Ven, Venlo.
Voor meer info en aanmelden: https://www.biodanza.nl/docent/tineke-coolen/
https://www.centrumhetven.org/agenda/

user-avatar-pic
NIEUW:
“Een vasten kuurweek van ongekend niveau, vanuit een holistische benadering. De combinatie tussen de lichamelijke detox, de mentale en emotionele reset en de zielsconnectie maakt het tot een uniek retreat, met een divers, compleet programma en zeer deskundige begeleiding. Een level-up in de wereld van het detoxen.”

Vasten kuurweek

In onze huidige samenleving worden we constant blootgesteld aan stress. Deze stress slaat zich op in ons lichaam. Ook onze spijsvertering krijgt het flink te verduren, door de levensstijl die we onszelf aangeleerd hebben. Onze spijsvertering raakt overbelast en ons lijf kan niet alle afvalstoffen kwijt.
Deze slaan zich o.a. op in onze darmen, met allerlei klachten als gevolg.
Klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, een verminderde weerstand, een opgeblazen gevoel, huidproblemen, een hoge bloeddruk, overgewicht en chronische ontstekingen. Maar ook slapeloosheid, lusteloosheid, depressiviteit en concentratieproblemen kunnen een gevolg hiervan zijn.

Door een periode van vasten, kan je lichaam resetten. Alle afvalstoffen die opgeslagen zitten in jouw lichaam, krijgen de kans losgelaten te worden. Ingesleten voedingspatronen kunnen we opnieuw onder de loep nemen en bewust veranderen. Daarnaast brengt een lichamelijke detox ook andere processen op gang; een vastenkuur is de ultieme kans om jouw hele leven onder de loep te nemen! Jouw lichaam en jouw zelfgenezend vermogen staan centraal!

Data
De Vasten kuurweek ALL-IN vindt plaats van 3 t/m 9 september 2021. Voor meer informatie:

https://www.moniquevanderelsen.nl/vasten-kuurweek/
big-beaujean-kaldenbroek-lottum-eleven-media-10-pyjy
Wil je meer informatie over onze andere vakgebieden op vitaliteitsgebied, neem dan gerust contact met ons op.

Vrije tijd

Naast wonen en werken, dagactiviteiten of school is invulling van vrije tijd een belangrijk onderdeel van je leven. In je vrije tijd kun je je ontspannen, van alles beleven en andere mensen ontmoeten. Hoe je je vrije tijd invult, bepaal je zelf.
Bijenhotel2

Relaties

Mensen zijn voor hun (voort)bestaan afhankelijk van andere mensen. Daarom leven ze samen in gemeenschappen. Hoe vind je je weg in het sociale oerwoud? Voel je je eenzaam of kom je juist niet toe aan jezelf omdat je meer gericht bent op het welzijn van anderen? De Relatiekamer gaat hier dieper op in en onderzoekt hoe een balans mogelijk is in een steeds complexere wereld van relaties en verbindingen.
Broederij

ZELFZORG ZOMER RETRAITE (VOOR VROUWEN)
4 daags retraite weekend, georganiseerd door Tineke Coolen en Maartje Heger,
9-12 juli 2021. Op een schitterende locatie: de Oude Broederij, Afferden
https://www.deoudebroederij.nl/

Heb jij ook behoefte juist nu, in deze bijzondere tijd van transformatie, eens echt stil te staan bij jezelf? Te stoppen met doen en werkelijke aandacht te geven aan hetgeen in jou leeft, wat gezien en gevoeld wil worden en waar je door de hectiek van alledag niet aan toe komt? Is er een wens, een verlangen, een keuze of dilemma waar je voor staat? Ben je op zoek naar nieuwe balans? Of heb je simpelweg de behoefte aan ruimte om aandacht te hebben voor de meest belangrijke relatie in je leven: die met jezelf?? Dan ben je van harte welkom op deze retraite in zelfzorg! Je verblijft vier dagen / 3 nachten op een unieke, landelijke
locatie en neemt facultatief deel aan het groepsprogramma, dat bestaat uit meditaties uit mindfulness en zelfcompassie, bewegen op muziek, eenvoudige schrijfoefeningen, yoga, stilte sessies in de natuur en een klankschaalsessie. Daarnaast is er voldoende vrije tijd voor lezen, lummelen, wandelen en een chakra voetmassage (los bij te boeken). Ook kun je ontspannen in de sauna en genieten bij de open haard. Er wordt vers en ter plekke volledig plant-based gekookt. Door de persoonlijke aandacht, de met liefde bereide voeding en kleinschaligheid (maximaal 8 deelnemers), zal het je aan niets ontbreken. Deze retraite is corona proof, dus volgens de dan geldende overheidsmaatregelen (zie onze website). Er is veel ruimte in en rond de Broederij, zowel in de gezamenlijke als privé ruimtes. Het programma, de rust, de voeding, de persoonlijke begeleiding en de omgeving dragen allemaal bij aan jouw Zelfzorg. Voor meer info, prijzen en ervaringen van eerdere deelnemers, zie https://www.zelfzorgretraite.nl/nl/
We verheugen ons op je komst!
Maartje Heger (kok en yoga docent), Tineke Coolen (trainer/begeleider).

Broederij2

Zingeving

Zingeving heeft alles te maken met waarde, betekenis en bedoeling. We willen allemaal graag een zinvol leven leiden door van betekenis te zijn of door ons leven een bedoeling te geven. In Nederland kampen steeds meer mensen met zingevingsvragen. Gebrek aan zingeving kan leiden tot psychische klachten als depressie en burn-out. Vrij essentieel dus, dat je de zin van je leven vindt. Maar hoe doe je dat? Binnen ons Centrum hebben we onze eigen filosofie ontwikkeld die put uit de eeuwenoude wijsheidtradities uit het oosten, alsmede wetenschappelijke inzichten van de moderne westerse wereld.81812@2x
Satsang in Klooster Mariadal
Overal ter wereld ervaren steeds meer mensen kracht, liefde en inspiratie in het meditatief samenkomen in groepen (Sangha’s). De hart-intentie van de Sangha in klooster Mariadal is om op een zuivere en voedende manier mensen te verbinden in het proces van ontwaken en Zelf-realisatie.
De wekelijkse bijeenkomsten zijn geïnspireerd door grote meesters van vroeger en nu, waaronder Mooji, Ramana Maharshi, Nisargadatta en Eckhart Tolle.

Tijdens de Satsang worden meditaties, teachings, muziek en ervaringen met elkaar gedeeld. Satsang betekent letterlijk ‘in aanwezigheid van de hoogste waarheid zijn’.
Als je een diep verlangen in je hart voelt om vrij te zijn en te ontwaken uit de illusies van het ego en persoonlijkheid nodigen we je van harte uit om aan te sluiten bij de Sangha in klooster Mariadal. De Satsang bijeenkomsten zijn nu ook op afstand via Zoom te volgen.

Wanneer: Elke donderdag avond tussen 20.00 en 22.00 uur
Bijdrage: De Satsang is op basis van donatie (richtlijn min. 5 euro per bijeenkomst om
de kosten te kunnen dekken)
Mail: [email protected]
Host: Leon Keiren
Telefoon: 0623210099

Stap in het vuur van Zelf-ontdekking, een vuur dat jou niet verbrandt maar datgene wat je niet bent...

Bijenhotel
Stichting Centrum 't Ven draagt bij aan natuurlijke ontwikkeling. Vrijwilliger Twan heeft in zijn vrije tijd dit mooie bijenhotel gemaakt voor de moestuin.
Vrijwilliger Bram holde een oude boomstam uit om een tweede natuurlijke thuisplaats voor wilde bijen te creëren.

Stichting Centrum ‘t Ven
Schoolweg 148
5916 PL Venlo

[email protected]
+31 (0)77 77 03 390
facebook