nieuwsbrief
Nieuwsbrief 11e editie - 8 juli 2021
Stichting Centrum 't Ven is gelegen in het monumentale klooster Mariadal. In deze nieuwsbrief vind je een deel van ons aanbod van cursussen en programma's, een wist-je-dat en overige wetenswaardigheden.
Voor meer informatie over het Centrum kun je terecht op www.centrumhetven.org
_MG_9544
Jeroen nieuwsbrief
Wist je dat...
onze darmbacteriën van essentieel belang zijn voor onze gezondheid? Ze zorgen niet alleen voor een optimale vertering en onze afweer, maar ook onze hersenen worden erdoor beïnvloed. Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat stofjes die ze produceren (indolen) gelinkt zijn aan de aanmaak van nieuwe hersencellen of neuronen…

foto uit: https://www.nieuwsvoordietisten.nl/darmbacterien-beinvloeden-vetstofwisseling-bloed/Wij geloven dat het anders kan...
Steeds meer organisaties komen tot de conclusie dat nog meer controle en harder werken niet de oplossingen zijn voor duurzame resultaten en groei. De mens blijkt toch de doorslaggevende factor te zijn als het om succes gaat.
Kort gezegd: iedereen kan een gebouw, machines, product en diensten neerzetten. Maar wat maakt dat de ene organisatie daar meer succesvol in is dan de andere?
Centrum ’t Ven laat zien dat je met een heldere visie en liefdevolle verbinding een gezonde zaak kunt opbouwen onder het motto: ‘Groot Dromen en Klein Doen’.

Zie jij jezelf een training of workshop geven op deze bijzondere plek?

Voor meer informatie staan we je graag persoonlijk te woord:
31 (0)77 77 03 390 of kijk op https://kloostermariadal.nl/

Gundisalvazaal 1
Gundisalva-zaal-kopie 1

Het Centrum voor Mindfulness Venlo geeft elke vrijdagavond gratis een mooie meditatie online om 19.30 uur

Onze mindfulness-oefenavonden vinden online via zoom plaats. We oefenen samen met mindfulness en compassie. Samen mediteren versterkt...
We bieden dit meditatiemoment gratis aan, omdat we het belangrijk vinden om een plek van verbinding via meditatie te bieden. Vooral nu.
Je kunt je inschrijven via onze website: https://www.centrumvoormindfulnessvenlo.nl/contact/
In de zomervakantie geven we geen live-meditaties, maar dan kun je via onze website diverse meditaties beluisteren.

Mindfulnesstraining
Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding ten aanzien van je gedachten, gevoelens en emoties te ontwikkelen. De training helpt je bewuster stil te staan bij je ervaring in het hier en nu en deze niet te veroordelen.

We hopen 4 november weer live in het klooster met een MBSR-training (Mindfulness Based Stress Reduction) te starten! Dit is een 8-weekse training op donderdagavond van 1900-2130 uur en een Stiltedag.

Met Aandacht Positief Gezond
Wij geloven dat iedereen zich binnen zijn of haar grenzen weer gezond kan voelen. Want zeg nou zelf; als je je gezond voelt kun je meer bereiken, voel je je beter en ben je een fijner mens voor jezelf en voor anderen.
Gezondheid is daarbij niet de afwezigheid van ziekte, maar de aanwezigheid van zelfregie op het gebied van zingeving, lichaamsfuncties, dagelijks functioneren, kwaliteit van leven en mentaal & sociaal welbevinden.
In het nieuwe programma ‘Met aandacht Positief Gezond’, brengen wij gezondheid binnen handbereik. Dat doen we door al het goede van Mindfulness en Positieve Gezondheid bij elkaar te brengen:
op woensdagavond 22 september 2021 voor de allereerste keer in het Klooster!
Dan begint het programma waarbij we 6 keer achter elkaar bij elkaar komen.
Dat duurt nog best een tijdje, maar met onze 20 GOUDEN TIPS ervaar je direct een lichter leven!

De tips komen deels uit Met aandacht Positief Gezond. Het programma dat jou helpt rust in je hoofd te hebben en met meer energie en vrolijkheid in het leven te staan...
Met aandacht Positief Gezond is bewezen effectief, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
Klik hier om de 20 gratis tips direct aan te vragen.

www.mbhl.nl/20-tips/

Compassietraining
Een training ter verdieping van mindfulness. Compassie, ook wel mededogen genoemd, is een kwaliteit van het hart die ons kan helpen om met meer gemak en vriendelijkheid aanwezig te zijn in moeilijke situaties in ons leven.

Een Compassietraining (MBCL, Mindfulness Based Compassionate Living) start 13 september.
Dit is een 8-weekse training op maandagavonden van 1900-2130 uur en een Stiltedag.

Meer informatie kun je vinden op onze website www.centrumvoormindfulnessvenlo.nl
Hartelijke groet,
Karen, Leen en Annemieke
3-trainers
VRIJWILLIGER GEZOCHT :

Voor ongeveer 2 uur per week zijn wij op zoek naar een zelfstandig werkende ICT’er.
Ben je goed in het updaten en onderhoud van een website, het oplossen van storingen en het ondersteunen van gebruikers?
Ben je technisch en creatief en functioneer jij het beste in vrijheid? Dan maken wij graag kennis met jou.

Wij bieden een fijne werkomgeving, een gedegen vrijwilligersorganisatie, verbinding door centrum-bijeenkomsten, de mogelijkheid om deel te nemen aan leeractiviteiten en korting op diverse behandelingen die gegeven worden in Centrum `t Ven (meditaties, lichamelijke behandelingen gericht op gezondheid, coaching/advies, massages).

Voor meer informatie kun je contact op nemen met Laila Kuiper 06-33722424 of mail naar [email protected]

ict2

Aanbod Centrum 't Ven

Geluk is als het leven in een huis met 5 kamers; vitaliteitskamer, relatiekamer, werkkamer, vrijetijdskamer en zingevingskamer. Maar wat als de balans tussen deze 5 kamers verstoord raakt? In de wereld van nu worden we allemaal uitgedaagd om een gezond evenwicht te creëren in ons eigen innerlijke huis. Het 5 Kamer-model® is een praktische gids voor de hedendaagse mens en organisatie. Het is een handleiding om vanuit bewustzijn en zelfonderhoud te komen tot duurzame groei en balans.

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die wij de komende periode aanbieden in de Relatiekamer, de Vrijetijdskamer, de Vitaliteitskamer en de Zingevingskamer:

Vitaliteit

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord 'Vita', wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en doorzettingsvermogen.
Wij hebben een breed scala aan activiteiten die jou helpen om weer in de kracht van je leven te komen staan. Je kunt hierbij denken aan: yoga, voedingsadvies, Colonhydro-therapie (oftewel darmspoeling), coaching, osteopathie, mindfulness, holistische therapie en biodanza.
unnamed (1)
Biodanza - Heb je juist nu behoefte om je vitaliteit te vergroten en je immuunsysteem een flinke boost te geven? Op een vrolijke, ontspannen manier zonder pasjes of prestatie? Kom samen bewegen op gevarieerde muziek met een vaste groep mensen, in verbinding met jezelf en elkaar. WELKOM BIJ BIODANZA BALANCE VENLO!
Ons kennismakingsaanbod: 3 lessen voor 30€, zodat je kunt ervaren of het bij je past en of je er blij, energiek en gezond van wordt.
Data: elke woensdagavond om 19.30 uur, bij Centrum 't Ven, Venlo.
Voor meer informatie en aanmelden: https://www.biodanza.nl/docent/tineke-coolen/
https://www.centrumhetven.org/agenda/

user-avatar-pic
NIEUW:
“Een vasten kuurweek van ongekend niveau, vanuit een holistische benadering. De combinatie tussen de lichamelijke detox, de mentale en emotionele reset en de zielsconnectie maakt het tot een uniek retreat, met een divers, compleet programma en zeer deskundige begeleiding. Een level-up in de wereld van het detoxen.”

De Vasten kuurweek ALL-IN vindt plaats van 3 t/m 9 september 2021. Voor meer informatie:

https://www.moniquevanderelsen.nl/vasten-kuurweek/
big-beaujean-kaldenbroek-lottum-eleven-media-10-pyjy
Wil je meer informatie over onze andere vakgebieden op vitaliteitsgebied, neem dan gerust contact met ons op.

Vrije tijd

Naast wonen en werken, dagactiviteiten of school is invulling van vrije tijd een belangrijk onderdeel van je leven. In je vrije tijd kun je je ontspannen, van alles beleven en andere mensen ontmoeten. Hoe je je vrije tijd invult, bepaal je zelf.
Moestuin
Stichting Centrum 't Ven draagt bij aan natuurlijke ontwikkeling. Vrijwilligers Peter en Twan dragen zorg voor de moestuin waarin deze heerlijke aardbeien deze weken geoogst worden.
Aardbeien
De volgende nieuwsbrief verschijnt in September.
Wij wensen iedereen een fijne vakantie op welke manier dan ook. Buitenland of in Nederland…overal vind je schoonheid!
Geniet ervan, zorg goed voor jezelf en elkaar!
vergeetmenietjes nieuwsbrief

Relaties

Mensen zijn voor hun (voort)bestaan afhankelijk van andere mensen. Daarom leven ze samen in gemeenschappen. Hoe vind je je weg in het sociale oerwoud? Voel je je eenzaam of kom je juist niet toe aan jezelf omdat je meer gericht bent op het welzijn van anderen? De Relatiekamer gaat hier dieper op in en onderzoekt hoe een balans mogelijk is in een steeds complexere wereld van relaties en verbindingen.

Verbondenheid in het gezin
Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren: de geboorte van ons eerste kind. Wat een wonder en hoe mooi om te zien. Ik werd geraakt door de zin: moeder en baby zijn één. De verbondenheid is groot. Later rond anderhalf jaar komt de ik-persoon tot ontwikkeling.
Wat je bij moeder en baby ziet aan verbondenheid, is ook tussen mens en dier terug te vinden. Het gebeurt vaker dat een huisdier de kwaal ‘overneemt’ van de baas. Er zijn ook voorbeelden van paard en ruiter: het paard wordt ziek en als de ruiter behandeld wordt herstelt het paard.
Het is ook in het gezin te zien. Soms vertonen kinderen gedrag wat weer een verwevenheid heeft met de ouders. Niet altijd even duidelijk te herkennen en misschien is de ouder niet op de hoogte dat dit zo kan doorwerken.
Juist de coronatijd heeft deze spanningen duidelijker gemaakt, omdat we meer tijd met elkaar hebben doorgebracht. Het is zo waardevol om in het familiesysteem thema’s op te ruimen.

foto rein nieuwsbrief

‘Als je de stenen op jouw levenspad niet opruimt, zullen je kinderen er over struikelen” is een Surinaams spreekwoord.
Speciaal hiervoor heb ik een aanbieding: totaal 4 behandelingen van één ouder en één kind (of baby) voor €200 (exclusief eventuele hulpmiddelen). De emotionele thema’s van beiden worden onderzocht en behandeld. Het kind kan ook een baby zijn.

Warme groet Rein
www.puurrein.nl


ZELFZORG ZOMER RETRAITE (VOOR VROUWEN)
4 daags retraite weekend, georganiseerd door Tineke Coolen en Maartje Heger,
26-29 november 2021. Op een schitterende locatie: de Oude Broederij, Afferden
https://www.deoudebroederij.nl/

Heb jij ook behoefte juist nu, in deze bijzondere tijd van transformatie, eens echt stil te staan bij jezelf? Te stoppen met doen en werkelijke aandacht te geven aan hetgeen in jou leeft, wat gezien en gevoeld wil worden en waar je door de hectiek van alledag niet aan toe komt? Is er een wens, een verlangen, een keuze of dilemma waar je voor staat? Ben je op zoek naar nieuwe balans? Of heb je simpelweg de behoefte aan ruimte om aandacht te hebben voor de meest belangrijke relatie in je leven: die met jezelf?? Dan ben je van harte welkom op deze retraite in zelfzorg! Voor meer info, prijzen en ervaringen van eerdere deelnemers, zie https://www.zelfzorgretraite.nl/nl/
We verheugen ons op je komst!
Maartje Heger (kok en yoga docent), Tineke Coolen (trainer/begeleider).

Broederij2

Zingeving

Satsang in Klooster Mariadal
De wekelijkse bijeenkomsten zijn geïnspireerd door grote meesters van vroeger en nu, waaronder Mooji, Ramana Maharshi, Nisargadatta en Eckhart Tolle.
Tijdens de Satsang worden meditaties, teachings, muziek en ervaringen met elkaar gedeeld. Satsang betekent letterlijk ‘in aanwezigheid van de hoogste waarheid zijn’.
Als je een diep verlangen in je hart voelt om vrij te zijn en te ontwaken uit de illusies van het ego en persoonlijkheid nodigen we je van harte uit om aan te sluiten bij de Sangha in klooster Mariadal. De Satsang bijeenkomsten zijn nu ook op afstand via Zoom te volgen.

Wanneer: Elke donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur
Bijdrage: De Satsang is op basis van donatie (richtlijn min. 5 euro per bijeenkomst om
de kosten te kunnen dekken)
Aanmelden via: [email protected] of
rechtstreeks bij Leon Keiren (06-23210099)

Stichting Centrum ‘t Ven
Schoolweg 148
5916 PL Venlo

[email protected]
+31 (0)77 77 03 390
facebook