Back to Top

Mindfulness in klooster Mariadal

''Mindfulness betekent: met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel.''

Waarom

 

Vaak hebben we de neiging om onplezierige gedachten en gevoelens af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding te ontwikkelen ten aanzien van je gedachten, gevoelens en emoties. De training helpt je bewuster stil te staan bij je ervaring in het hier-en-nu en niet te oordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om anders met de ervaring om te gaan en andere keuzes te maken. Hierdoor kun je effectiever omgaan met stress en de wisselvalligheden van het leven. De officiële naam van deze training is MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en de opbouw is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.

 

Programma

 

Deze training bestaat uit acht-wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur plus een stiltedag. We oefenen met verschillende aandachtsoefeningen zoals de lichaamsscan, zitten in aandacht, loopmeditatie en yoga. Er is voldoende gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Het thuis oefenen is een wezenlijk onderdeel van de training. Het vraagt 30 tot 45 minuten per dag en bestaat uit het thuis uitvoeren van de oefeningen met behulp van audiobestanden. Onze ervaring is dat het thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. De oefeningen uit ons werkboek zijn goed toepasbaar en bruikbaar in het dagelijks leven.

 

Resultaat

 

Van nature is onze geest resultaatgericht. Echter, in de beoefening van Mindfulness is er geen rechtlijnig verband tussen beoefening en resultaat. De training richt zich niet op verandering, maar op hoe we vanuit aandacht met de wisselvalligheden van het leven kunnen omgaan.

Mindfulness is niet:

  • zelfverbetering’
  • ‘iets wat je bereikt’
  • ‘loslaten’
  • ‘rustig ademen’
  • ‘gevoelens wegmediteren’
  • 'stoppen met denken'
  • ‘even ontspannen’
  • ‘niet oordelen’

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek om te onderzoeken wat Mindfulness voor jou kan betekenen.

Aanmelden

 

Aanmelding verloopt via deze website, wij nemen dan contact met je op. Inschrijving is op volgorde van binnenkomst van het inschrijfformulier plus betaling.

 

Duur

 

8 maandagavonden van 19:00 - 21:30

31 mei

7, 14,21 en 29 juni

5,12 en 19 juli

en de stiltedag: 10 juli van 10:00 tot 16:00

Cursus najaar

20 en 27 september

4,11 en 18 oktober

1,8 en 15 november

en de stiltedag: 6 november van 10:00 tot 16:00

 

Investering


€425 incl. werkmap en audiobestanden met aandachtsoefeningen.

Om op langere termijn een stevige verankering en ontwikkeling van je Mindfulness-pad te waarborgen kun je na de training nog deelnemen aan diverse Stiltedagen en oefenbijeenkomsten op donderdagavond. De data staan vermeld in de agenda van deze website.

Vergoeding voorwaarden Mindfulness 2020

Profiel trainer

Karen Heijster (1974)

Ik ben moeder van drie zonen, twee cadeau-dochters en getrouwd met Leon, met wie ik ook samen werk in Klooster Mariadal. Ik geef daar Mindfulness - en Compassietraining samen met collega-trainer Leen Hermkens en begeleid clienten met mentale, veelal werkgerelateerde, klachten. Dat doe ik vanuit mijn achtergrond als Psycholoog NIP (A&O) en opleiding tot Mindfulness - en Compassietrainer. Daarnaast werk ik als trainer bij De Luisterlijn; deze Stichting biedt anonieme hulpverlening middels een gesprek van mens-tot-mens via de telefoon, chat en mail.
De combinatie van deze werkgebieden en een dynamisch gezinsleven maakt dat ik met hoofd, hart en handen midden in het leven sta en geniet van de meeste momenten 😉

Profiel trainer

Leen Hermkens (1954)

Vanuit mijn achtergrond als maatschappelijk werker in de Jeugdzorg evolueerde ik naar gezins /familietherapeut. Ik werkte langdurig bij inspirerende en innovatieve teams die zowel therapeutisch werk als opleidingswerk uitvoeren (Clasteam Rubicon, Horn en Leren over Leven, Antwerpen/Utrecht). De veerkracht en het zelfhelend vermogen van zowel individuen, gezinnen en families heeft me daarin altijd geraakt en geïnspireerd. Mindfulness en (zelf)Compassie sluiten hier mooi bij aan en verdiepen de kwaliteiten om ‘mens te zijn tussen mensen’. Ik ben opgeleid tot Mindfulnesstrainer aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness in Nijmegen en tot Compassietrainer door Frits Koster en Erik van den Brink.

Certificering: Mindfulnesstrainer categorie 1 VMBN  www.vmbn.nl/criteria-categorie-1

Compassietrainer MBCL categorie A  www.compassietraining.nl/compassietraining en www.mbcl.nl

Profiel trainer

Annemieke van Duinhoven (1963)

Mijn eerste kennismaking met Mindfulness bij de boeddhistische gemeenschap Plum Village in Frankrijk was een openbaring: iets nieuws en tegelijkertijd iets bekends en iets logisch.
Mindfulness bleek in het dagelijks leven heel goed toepasbaar te zijn. Het werd een leidraad in de jaren die daarop volgden.
Toen ik terugkwam naar Nederland, na 10 jaar in Frankrijk gewoond en gewerkt te hebben, was het volgen van de trainersopleiding bij Mindfulness-Rotterdam een grote wens van mij.
Ik kijk er steeds naar uit om kinderen en volwassenen te laten ervaren wat ik met Mindfulness dagelijks ervaar: rust, kracht en eenvoud.
Ervaring en opleiding in willekeurige volgorde 😉:
Dansacademie, danseres, Pabo, moeder, leerkracht basisonderwijs, horecabedrijf Frankrijk, leerkracht Nederlands Onderwijs Buitenland in Frankrijk, retraites in de traditie van Thich Nhat Hanh, trainersopleiding Mindfulness-Rotterdam, kok, opleiding Mindfulness en eten, See True, trainer Positieve Gezondheid.

X