Back to Top

Mindfulness in klooster Mariadal

''Mindfulness betekent: met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel.''

Waarom

 

Vaak hebben we de neiging om onplezierige gedachten en gevoelens af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert je om een meer accepterende houding te ontwikkelen ten aanzien van je gedachten, gevoelens en emoties. De training helpt je bewuster stil te staan bij je ervaring in het hier-en-nu en niet te oordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om anders met de ervaring om te gaan en andere keuzes te maken. Hierdoor kun je effectiever omgaan met stress en de wisselvalligheden van het leven. De officiële naam van deze training is MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en de opbouw is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn.

 

Programma

 

Deze training bestaat uit acht-wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur plus een stiltedag. We oefenen met verschillende aandachtsoefeningen zoals de lichaamsscan, zitten in aandacht, loopmeditatie en yoga. Er is voldoende gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Het thuis oefenen is een wezenlijk onderdeel van de training. Het vraagt 30 tot 45 minuten per dag en bestaat uit het thuis uitvoeren van de oefeningen met behulp van audiobestanden. Onze ervaring is dat het thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. De oefeningen uit ons werkboek zijn goed toepasbaar en bruikbaar in het dagelijks leven.

 

Resultaat

Van nature is onze geest resultaatgericht. Echter, in de beoefening van Mindfulness is er geen rechtlijnig verband tussen beoefening en resultaat. De training richt zich niet op verandering, maar op hoe we vanuit aandacht met de wisselvalligheden van het leven kunnen omgaan.

Mindfulness is niet:

  • zelfverbetering’
  • ‘iets wat je bereikt’
  • ‘loslaten’
  • ‘rustig ademen’
  • ‘gevoelens wegmediteren’
  • 'stoppen met denken'
  • ‘even ontspannen’
  • ‘niet oordelen’

Je bent van harte welkom voor een kennismakingsgesprek om te onderzoeken wat Mindfulness voor jou kan betekenen.

Aanmelden

 

Aanmelding verloopt via deze website, wij nemen dan contact met je op. Inschrijving is op volgorde van binnenkomst van het inschrijfformulier plus betaling.

Duur
8 maandagavonden van 19:00 – 21:30 uur

Data najaar

21 en 28 september
5, 12 en 26 oktober
2, 9 en 16 november

Stiltedag: 7 nov van 10:00-16:30

Om op langere termijn een stevige verankering en ontwikkeling van je Mindfulness-pad te waarborgen kun je na de training nog deelnemen aan diverse Stiltedagen. De data staan vermeld in de agenda van deze website (zie Stiltedagen Mindfulness).

Deelnemers
6-14 personen

Investering
€425,-
Dit is inclusief werkmap en audiobestanden met aandachtsoefeningen. Ook koffie, thee water en lunch op de Stiltedag zijn inbegrepen in de cursusprijs.


Vergoeding voorwaarden Mindfulness 2020

Profiel trainer

Karen Heijster (1974)

Ik ben moeder van drie zonen, twee cadeau-dochters en getrouwd met Leon, met wie ik ook samen werk in Klooster Mariadal. Ik geef daar Mindfulness - en Compassietraining samen met collega-trainer Leen Hermkens en begeleid clienten met mentale, veelal werkgerelateerde, klachten. Dat doe ik vanuit mijn achtergrond als Psycholoog NIP (A&O) en opleiding tot Mindfulness - en Compassietrainer. Daarnaast werk ik als trainer bij De Luisterlijn; deze Stichting biedt anonieme hulpverlening middels een gesprek van mens-tot-mens via de telefoon, chat en mail.
De combinatie van deze werkgebieden en een dynamisch gezinsleven maakt dat ik met hoofd, hart en handen midden in het leven sta en geniet van de meeste momenten 😉

Profiel trainer

Leen Hermkens (1954)

Vanuit mijn achtergrond als maatschappelijk werker in de Jeugdzorg evolueerde ik naar gezins /familietherapeut. Ik werkte langdurig bij inspirerende en innovatieve teams die zowel therapeutisch werk als opleidingswerk uitvoeren (Clasteam Rubicon, Horn en Leren over Leven, Antwerpen/Utrecht). De veerkracht en het zelfhelend vermogen van zowel individuen, gezinnen en families heeft me daarin altijd geraakt en geïnspireerd. Mindfulness en (zelf)Compassie sluiten hier mooi bij aan en verdiepen de kwaliteiten om ‘mens te zijn tussen mensen’. Ik ben opgeleid tot Mindfulnesstrainer aan het Radboudumc Centrum voor Mindfulness in Nijmegen en tot Compassietrainer door Frits Koster en Erik van den Brink.

Certificering: Mindfulnesstrainer categorie 1 VMBN  www.vmbn.nl/criteria-categorie-1

Compassietrainer MBCL categorie A  www.compassietraining.nl/compassietraining en www.mbcl.nl

X