OPEN HUIS - Stichting Centrum ’t Ven

Welkom op zaterdag 22 juni tussen 11.00 en 15.00 uur en een afsluitende ceremonie van 15.00-16.00 uur

KRUISPUNT DER WEGEN - The Awakening

 

En de deur gaat open...
Na 170 jaar gaat in de nieuwe tijd ‘het kloosterslot’ van Mariadal open. Wat de Dominicaanse zusters vanuit hun vrouwelijke kracht en diepe geloofsovertuiging voor elkaar kregen in een patriarchaal kerkelijke tijdgeest van 2 eeuwen geleden is ronduit bijzonder te noemen. Tegen alle verdrukking in is het deze ‘supervrouwen’ van het licht met hun doorzettingsvermogen gelukt om klooster Mariadal in buurtschap ’t Ven bij Venlo te realiseren. Er ontstond een plek van aardse rust, regelmaat en meditatief gebed voor het welzijn van alle levende wezens.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Mariadal_(Venlo)

Een kijkje in de geschiedenis van klooster Mariadal
Lezend in het boek van zr. Agnes(✝) ‘Kruispunt der wegen’ word ik geraakt door de strijd, de hoop en het vertrouwen van deze zusters. Ondanks alle tegenslagen hebben ze met geduld, kracht, en wijsheid vanuit een diep geloof deze prachtige plek voor verbinding, groei en welzijn gecreëerd. Onze dankbaarheid gaat dan ook naar hen uit als grondleggers van klooster Mariadal. Hun verhaal dient als inspiratiebron
voor onze eigen reis in deze tijdgeest. Op de open dag kun je in de oude keuken van de nonnen een kijkje
nemen in de geschiedenis van het klooster en haar verhaal.

De wereld van nu; wel-vaart
Welnu, de vaart zit er in ieder geval goed in; “Ik moet nog ff...” lijkt
tegenwoordig een stopwoord te zijn in elke gesproken zin. ‘Moeten’ geeft druk. ‘Ff’ betekent snel. Dus geen rust, geen tijd en geen aandacht voor de activiteit. En we
willen alles, nu, meteen. De wifi apparaten herinneren er ons de hele dag aan. En als we dan niet direct een reactie geven of krijgen gaan we twijfelen aan onszelf, de ander of de situatie. Direct reageren dus voor ‘ het uit de hand loopt!’ Over ‘prikkels’ gesproken! Tja, wie wordt daar nou op den duur niet gestresst of depressief van?

De cijfers liegen er overigens niet om; 20% komt klinisch in aanraking met depressie, 1 miljoen Nederlanders hebben antidepressiva in hun medicijnkastje, 50% van de mensen is oververmoeid of vertoont burn-out klachten en meer dan 70% van de mensen doet niet wat ze vanuit hun hart of potentieel zouden willen doen. Welcome to the Matrix; we zitten er middenin!
Om de onrust buiten de deur te houden offeren we ons laatste beetje zelfruimte op voor overwerk, afleiding op Netflix, alcohol of andere afleidingen van onze zielenpijn.

 

En hoe is het met ons wel-zijn?
De mind met al zijn verlangens en begeertes lijkt maar niet tot bedaren te kunnen komen. Met de ‘pseudo’ wetenschap als een soort nieuwe godsdienst lijkt ons leven maakbaar te zijn geworden. Me, myself and I willen meer, meer, meer. Toch raken mensen steeds meer verdeeld, afgescheiden, afgesloten en eenzaam (in zichzelf). Oude instituten worden disfunctioneel; grondstoffen-, energie-, voeding-, bank- en verzekeringswezens zijn niet meer te vertrouwen, de zorg loopt vast in haar eigen systemen en de farmacie blijkt meer boosdoener dan wondermiddel. Wel-Zijn betekent thuiskomen in je ware Zelf. Iedereen heeft dat vermogen maar het wordt bedekt door de mind; lagen van persoonlijkheden en onwetendheid.

Open huis op zaterdag 22 juni 2019
Wij durven groot te dromen door klein te doen. Wil je vanuit respectvolle verbinding, echtheid, liefde en waarheid zien, horen, voelen en ervaren dat het ook anders kan?

Welkom in het huis van verbinding, groei en wel-zijn op zaterdag 22 juni 2019

Stichting Centrum ’t Ven